PlanBørnefonden og en række influencere tager på turné for at bryde tabuet og udbrede viden om menstruation.

Hver dag har op mod 800 millioner mennesker over hele verden menstruation. Det er 1,9 milliarder hver måned. Alligevel kommer menstruationen ofte ubelejligt, og det er noget, de fleste skjuler. Men det skal der laves om på.

I anledning af den internationale menstruationsdag den 28. maj tager en række tiktokkere og influencere med PlanBørnefonden på turne for at gøre opmærksom på tabuet og den stigmatisering, som følger med, når vi ikke taler om menstruation.

Amalie Riemer, tiktokker med 60.000 følgere, husker tydeligt første gang, hun fik sin menstruation som 12-årig. Hun syntes dengang, at det var grænseoverskridende og pinligt.

“Jeg tænkte bare “fuck”. Jeg følte, det var den værste dag i mit liv,” siger Amalie Riemer, der deltager i snakken om menstruation – på tiktok og på Period-touren.

Udbrede viden om menstruation

For at give nogle konkrete svar på, hvad menstruation egentlig er, deltager Shabnam Azizi, der er sexolog, jordemoder og kendt fra tv-programmet ‘Sex med P3.’ Hun oplever ofte, at unge piger gerne vil have deres menstruation til at stoppe og gå væk, men i stedet for de negative følelser om menstruation opfordrer hun til at søge viden om kroppen og møde menstruation med nysgerrighed.

Også Emma Libner, som er vært på turneen, vil gerne gøre det naturligt at tale om menstruation på tværs af køn. På sin instagram-profil Kh. Underlivet, og i sin bog af samme navn, deler hun viden om menstruation.

“Hvis vi alle vidste lidt mere om menstruationscyklussen, er jeg overbevist om, at det ville være meget nemmere for os alle sammen at deale med,” siger Emma Libner.

På turneen får gæsterne mulighed for at teste deres viden om menstruation, når Peech, afholder en quiz om seksualitet, krop og menstruation, med præmier til vinderne.

Menstruation står i vejen for pigers muligheder

Mens piger herhjemme ofte skjuler deres menstruation, så har tabuet vidt strækkende konsekvenser andre steder i verden. 500 millioner kvinder og piger verden over har ikke adgang til menstruationsprodukter og ordentlige toiletforhold. Det betyder blandt andet, at mange går glip af skolegang og uddannelse, fordi de må blive hjemme, når de har menstruation.

“Menstruation står stadig i vejen for rigtig mange piger og kvinders muligheder, fordi de ikke har råd til bind, og fordi menstruation er forbundet med tabu og stigmatisering. Hvis vi kan ændre på det, så udløser det et kæmpe potentiale for piger i hele verden, så de kan komme i skole, få en uddannelse, og forbedre deres mulighed for at få et job og forsørge sig selv,“ siger Kirsten Brogaard, Senior Manager i PlanBørnefonden.

Sammen med PlanBørnefonden sætter Manilla Ghafuri, der vandt Menneskerettighedsprisen 2022, fokus på de globale problematikker og fortæller om, hvordan menstruation holder piger og kvinder tilbage, når det gælder uddannelse og ligestilling ude i verden. Og hvor stort potentialet er, når både piger og drenge har seksualundervisning i skolen, og pigerne har adgang til bind og toiletter.

Hvornår sker det

16. maj 2024: Kunsthal Sprittens kedelhal kl. 18
17. maj 2024: Domen, Aarhus, Inge Lehmanns Gade 22, 8000 Aarhus kl. 19-21 (dørene åbner kl. 18:30)

28. maj 2024: Ungdommens Demokratihus, Slagtehusgade, 10a, 1715 København kl. 19-21 (dørene åbner kl. 18:30)

Hvorfor er det vigtigt at tale om menstruation

  • Hver dag er der op mod 800 millioner mennesker, der menstruerer (UNFPA).
  • 500 millioner piger og kvinder har ikke adgang til menstruationsprodukter og ordentlige toilet forhold, når de har menstruation (World Bank).
  • I gennemsnit bruger en kvinde syv år af sit liv på at have menstruation (UNICEF).
  • PlanBørnefonden står bag podcasten ”Cyklus” som er udgivet af HeartBeats og kan høres på alle podcast platforme.