Når man lever på gaden og bekymrer sig om, hvor man kan finde ro og ly for natten, kan det være svært at finde overskuddet til at navigere i sundhedsvæsenet og bestille tid hos en øjenlæge. Og når pengene er små, kan man som børnefamilie være tvunget til at spare synstest og briller væk for at have råd til basale fornødenheder.

Det er virkeligheden for mange af de mennesker, som Blå Kors Danmark dagligt møder gennem sine forskellige sociale tilbud. Men i et nyt samarbejde med Louis Nielsen vil hjælpeorganisationen nedbryde barrierer mellem udsatte danskere og øjensundhed.

”Der er en ulighed i sundhed herhjemme til trods for, at vi på mange områder er et meget lige land. For nogle handler det om økonomien. Der er simpelthen ikke råd til synstest og briller, selvom der er behov. For andre kan det være, fordi man forbinder det med noget ubehageligt eller ikke har overskuddet til at bestille tid, selvom man måske kan mærke, at der er noget galt,” siger Morten Skov Mogensen, der er generalsekretær i den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark.

Med det nye samarbejde får børn og voksne, der kommer i Blå Kors’ tilbud, gratis synstest og sundhedstjek hos Louis Nielsen, ligesom der også er gratis briller til dem, der har behov.

Ny maskine redder folk fra synstab

Manglende briller eller en forkert styrke kan give hovedpine og træthed, forklarer Louis Nielsens direktør, Mads Nygaard, og derfor er det vigtigt løbende at få foretaget synstests.

”Vi ønsker at være med til at forbedre danskernes øjensundhed, og ved at samarbejde med Blå Kors kan vi hjælpe mennesker, der i forvejen har det svært og derfor ikke får prioriteret et besøg hos en optiker, selvom det kan øge deres livskvalitet,” siger Mads Nygaard.

Foruden en almindelig synstest kan optikerkæden foretage avancerede 3D-scanningsbilleder med en såkaldt OCT-maskine, som kan spotte tegn på øjensygdomme tidligere.

”Mange øjensygdomme kan behandles, hvis de opdages i tide, og det kan redde endnu flere danskere fra synstab. Spotter vi tegn på øjensygdomme hos Blå Kors’ brugere, har vi et netværk af øjenlæger, vi kan henvise til, så de kan blive udredt og få den rette behandling,” lyder det fra Louis Nielsen-direktøren.

Hos hjælpeorganisationen Blå Kors er man begejstret for samarbejdet:

”I Blå Kors ser vi det hele menneske, og uanset om man kommer i vores Familienetværk, på vores væresteder eller et helt tredje sted, har vi øje for at bygge bro mellem mennesker, der står i svære livssituationer, og sundhedsvæsenet og samfundet generelt. Det understøtter vores nye samarbejde med Louis Nielsen i høj grad, og det er meget glædeligt, at vores brugere kan få hjælp til bedre øjensundhed,” siger generalsekretær Morten Skov Mogensen.

I første omgang er det familier fra tre af Blå Kors’ familienetværk i København, beboere fra Taastrup Pensionat og brugere fra værestedet Grace Kbh, der skal besøge Louis Nielsens butikker i Københavnsområdet den 14. maj. Parterne håber at kunne udvide samarbejdet på sigt.

Fakta:

  • Den 14. maj kl. 18-20 besøger omkring 100 brugere fra Blå Kors’ tilbud udvalgte Louis Nielsen-butikker i Københavnsområdet.
  • Det er familier fra Familienetværket Amagerbrograde, Familienetværket Filippavej og Familienetværket Lindehøj, og det er beboere og brugere fra Taastrup Pensionat og værestedet Grace Kbh.
  • De er fordelt ud på følgende af Louis Nielsens butikker i København og omegn: Amagerbrogade 56, Falkonér Allé 15, Købmagergade 62, Østerbrogade 35, Strandmarksvej 20 i Hvidovre og Taastrup Hovedgade 79 i Taastrup.
  • De får alle gratis syns- og sundhedstjek inkl. nye briller, hvis der er behov.
  • Brillerne leveres af en optiker ca. 14 dage efter besøget i Louis Nielsen-butikkerne hos de forskellige Blå Kors-enheder, så brillerne kan tilpasses den enkelte.