Der er givet uberettiget tilskud til diabetesmedicinen Ozempic til 4900 mennesker selvom de ikke havde type 2-diabetes.

4900 mennesker har uberettiget fået tilskud til diabetesmedicinen Ozempic i 2023 uden at have type 2-diabetes.

Det viser et svar fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet til folketingsmedlem Mette Thiesen (DF), der sætter tal på, hvor mange der indløste en tilskudsberettiget recept for Ozempic sidste år uden reelt set at skulle have haft et tilskud.

De 4900 mennesker udgør omkring seks procent af de 79.600 personer, der har indløst recept på Ozempic i 2023. Det svarer til 82 millioner tilskudskroner ud af den samlede udgift på tilskud til medicinen på 1,4 milliarder kroner, som regionerne estimerer at have haft på medicinen.

Diabetesforeningen ærgrer sig over de nye tal, som indikerer snyd.

”Nu har vi fået syn for sagn om, hvor mange der uberettiget har fået tilskud til Ozempic. Det ser vi som snyd, og det bekræfter os i Diabetesforeningen om, at procedurerne omkring udskrivningen og udleveringen af diabetesmedicinen skal strammes op. Diabetesmedicin skal kun gives til mennesker med diabetes, og det skader vores sundhedsvæsen, når de forkerte mennesker får den forkerte medicin”, siger Tanja Thybo, forskningschef i Diabetesforeningen.

Brug nye tal til at undgå enkelttilskud
Hun opfordrer til, at de nye tal for uberettigede tilskud til Ozempic indgår i de igangværende overvejelser om at fjerne det generelle tilskud til såkaldte GLP-1-analoger, som Ozempic, for at erstatte det med et enkelttilskud, som Medicintilskudsnævnet netop har anbefalet over for Lægemiddelstyrelsen.

Med de nye anbefalinger skal de praktiserende læger på ny gennemgå behandlingen af alle de personer med type 2-diabetes, der i dag behandles med GLP-1-analoger. Det har både Diabetesforeningen og de praktiserende læger advaret imod.

”De nye tal for dem, der uberettiget får tilskud til Ozempic og dermed skubber tilskudsudgifterne i vejret, understreger, at anbefalingen om et enkelttilskud tager tusindvis af mennesker med diabetes som gidsler i et tovtrækkeri om udgiften til GLP-1-analoger mellem myndigheder, lægemiddelindustri og parallelimportører. Det, synes vi, simpelthen er tarveligt, og Diabetesforeningen opfordrer derfor parterne til at finde en løsning, hvor så stor en gruppe menneskers behandling ikke sættes på spil”, siger Tanja Thybo.

Diabetesforeningen bakker også op om sundhedsminister Sophie Løhdes udtalelser om at stramme op over for svindel og videresalg af Ozempic med bl.a. bedre tilsyn med læger og apoteker.

”De få skal ikke ødelægge det for de mange med diabetes, der har gavn af medicinen”, siger Tanja Thybo.